pátek 1. dubna 2011

Toalety aneb proč se jí jen pravou rukou

V Indii toaletnímu papíru moc nefandí. Ne že by tu vůbec nebyl, ale dávají přednost jinému způsobu očisty. „Ony místnůstky“ mají v Indii vůbec nezvyklou podobu, tak se na to pojďme podívat popořadě.

Není pravda, že byste v Indii nenašli evropský záchod. V moderních prostorách a v příbytcích bohatších Indů jiné než evropské toalety nenajdete. Je to tak, že úměrně míře sestupu v socio-ekonomickém žebříčku, setkáváte se častěji se „šlapkami a dírou“ jež mohou přecházet až do díry bez šlapek (tak hluboko jsme ale zatím neklesli :-).

Zajímavostí u některých „evropských“ mís (třeba u nás doma) je způsob splachování. Voda nevytéká shora zpod obrubně, jak jsme my Evropané zvyklí. Kdepak. Čistá voda do mísy proudí z vedlejšího přívodu, který je umístěn jen nepatrně výše, než je běžná hladina vody v toaletě. To s sebou přináší jisté praktické problémy, které si asi umíte představit.

Než ovšem člověk přistoupí ke splachování, zajímá ho obvykle onen toaletní papír (který v Indii až na výjimky na záchodě nenajde). Když se s určitou mírou zoufalství kolem sebe rozhlédne, vysoce pravděpodobně najde zdroj vody a kovovou nebo plastovou nádobku. V tu chvíli obvykle i těm natvrdlejším dojde, proč se levou rukou prostě nejí.



Čistá varianta tureckého záchodu (zdroj: www.ecesty.cz)

Pozornějšímu čtenáři jistě neuniklo, že tu pořád ještě něco chybí. Nám to také nedalo a po čase jsme se odvážili k nesmělému dotazu: „My chápeme, že místo toaletního papíru používáte k očistě vodu. Ale když se umyjete, tak jste pak mokří...? ...jak to řešíte?“ Tato otázka zůstává naneštěstí nezodpovězena a nám nezbývá než hádat, že pod sárí či pandžábí není nic vidět a teplo společně se suchým vzduchem případnou vlhkost rychle vyřeší.

3 komentáře:

  1. Fera: Hmm, pokud je problem se zeptat (dokazu si to predstavit) asi bych to zkusil vygooglit. Co jsem tak zbezne nasel, tak to vypada, ze utreni do sucha se proste nebere (jak kde).

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to se asi člověk naučí mít vždycky po kapsách papírový kapesníčky, ne? :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak schválně, malý testík na doma. Zkuste si dřepnou do sprchového koutu, vemte si s sebou kelímek s vodou a omíjte si danou partii těla tak, aby jste si nepolili vodou ani jednu nohu (boty fakt nedoporučuji sundávat) a co nejméně si zalili tělo... Fakt bych chtěl vědět, jak na to. Můj první pokus končil dosti tragicky. Petr - spolucestovatel.

    OdpovědětVymazat