čtvrtek 31. března 2011

Jak nakoupit pro princeznu

Dříve či později na to muselo dojít. Ty krásné barvy, co Indky nosí! Lehoučké šálky a lesklé kamínky! Elegantní a exotická sárí... JÁ CHCI TAKY! Proč ne, když mě všichni ubezpečovali, jak je to tady levné? Hurá nakupovat.

Srážku s realitou jsem nečekala. Kde by měl být háček, když si chci jen koupit to, co tu nosí každá? (Ne každá druhá ale opravdu KAŽDÁ.) Jenže v Indii je všechno jinak a prostý úkol „koupit si něco pěkného na sebe“ tu získává nový rozměr. Západní oblečení bych mohla mít hned, za rohem máme velmi západní nákupní centrum. Ale já chci indické!


...opravdu každá (zdroj: www.tropicalisland.de)


Dobře, tak to zkusíme v centru města. Tam nějaká pandžábí a sárí snad budou? Byly a nebyly. Pokud totiž nechcete koupit neforemnou tuniku, tak hotové pandžábí neseženete a sárí už vůbec ne. Tady se nekupují uniformní oblečky konfekčních velikostí jako u nás. Indie přeje všem velikostem a šaty se šijí na míru.

Když chcete nový kus oblečení, jdete si nejprve pro látku. Můžete vybírat v pouličních stáncích nebo třpytivých obchodních domech, ať tak či tak, prodavači vás pohodlně usadí ve svém království a začnou před vámi rozprostírat nekonečné štůčky duhových tkanin. Bavlnu, hedvábí, umělá vlákna, drahé, levné, potištěné, s korálky nebo úplně prosté. Je to jako vodopád, prodavači jsou k nezastavení, jen aby našli, po čem vaše srdce touží (a peněženka dovolí).



Ženy vybírají a muži (se) předvádí :-) (zdroj: picasaweb.google.com)

Pokud vás to uvádí do rozpaků, ve větších obchodních domech lze nakoupit i samoobslužně – na stojanech úhledně srovnané visí předpřipravené zkompletované materiály na pandžábí i sárí. I tady se k vám ale časem pravděpodobně přitočí úslužný prodavač ochotný plnit vaše přání. Tak se neostýchejte a nechte se rozmazlovat!

Nechce se vám nakupovat metrový textil? Že v cizím městě netušíte, kde si to nechat ušít? Bojíte se, kolik to bude stát? Jste v Indii! Tady je krejčí na každém rohu a cena práce mizivá. Jen se nesmíte nechat zlákat krejčovstvím v obchodním domě, tam si připlatíte. Já měla kompletní pandžábí ušité od našeho krejčího za 3 dny a 150 Rs. Zato blůzka k sárí byla sice do druhého dne, ale v obchodním domě mě vyšla na 500 Rs.



Tohle je spíš pro ilustraci, nejedná se o to ušité pandžábí a taky ten šátek se nosí jinak, ale mám na sobě všechny součásti pandžábí (kurtu, kalhoty a šátek)


Rozmanitost barev, vzorů i materiálů je ohromující. Všude spousta světel a naleštěných ploch, pestré látky jakoby v tom prostředí ožívaly. Kam se poděly barvy v Evropě? Že by nás o ně připravila konfekce...? Snad to bylo tak, že lidé, kteří už neměli čas si zajít ke krejčímu, se nechali dobrovolně vtěsnat do škatulek S/M/L a zahalit do dvou barev, které zrovna nadiktovala módní sezóna...?

2 komentáře:

  1. Hezký závěr:"...lidé, kteří už neměli čas..."

    OdpovědětVymazat
  2. Důvod bych hledal spíše ve financích, než v problémem s časem.. Myslím, že cena za krejčího se nepohybuje kolem 150 Rs.. :D A galanteriemi to ve městě taky nepřekypuje..

    OdpovědětVymazat