pondělí 25. dubna 2011

Recept: Paneer butter masala

Paneer butter masala – verze Terezka


Ingredience:

(porce vyšla cca pro 3 lidi, když dáte víc rajčat, vyjde to se stejným množstvím paneeru i pro 4)



200g Paneeru (v českých podmínkách pravděpodobně půjde nahradit tvrdým tvarohem)

1 cibule

5 rajčat


trochu ghí nebo oleje


kurkuma – prášek

koriandr – prášek

zázvorovo-česneková pasta (asi 1 polévková lžíce)

1 snítka koriandrových lístků



(zdroj obrázku: www.easyrecipeworld.com)

Postup:

Na ghí/oleji osmahneme na jemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidáme rajčata a zázvorovo-česnekovou pastu a necháme dusit pod pokličkou (ať se nám to pěkně rozvaří). Když hmota nabude kašovitou konzistenci, přidáme kurkumový a koriandrový prášek (obojího asi jednu kávovou lžičku), sůl, trošku cukru a na kostičky nakrájený paneer. Necháme ještě chvíli povařit, podle potřeby můžeme přidat trochu vody. Na závěr vmícháme nasekané koriandrové lístky a odstavíme z ohně.

Nejlepší to je s chapati, ale to jsem ještě nezvládla. Výborně to ovšem chutná i s basmati rýží. Dobrou chuť :-)

Jinak na webu najdete spousty dalších verzí - jednu z nich přímo pod odkazem na zdroj obrázku.

1 komentář:

  1. Ahoj Terko. Máš moc pěkný blog a ráda si ho čtu než opět pojedu do země, kterou jsem si zamilovala hned po vystoupení z letadla. Protože jsem propadla totálně indickému jídlu a jeho vaření, nabízím těm, kdo chtějí vyzkoušet tenhle recept, že mohou použít bílé tofu nebo zkusit udělat vlastní paneer. Není to totiž nic těžkého. :) Potřebujete jen pro 2 osoby 1 l čerstvého mléka ( ne krabicové ), plnotučné je lepší, šťávu z 1 citronu ( lze nahradit i octem ), sítko, bílou utěrku a to je vše. Mléko přivedeme asi k teplotě 80 - 90C a za míchání pomalu vléváme šťávu, mléko se začne srážet. Voda mezi sraženými částmi má nažloutlou barvu, není mléčná, pokud ano, přidáme ještě šťávu, nevaříme. Přelijeme přes sítko s utěrkou, propláchneme studenou vodou, uzavřeme utěrku do obdélníčku a zatížíme třeba hrncem s vodou na 2 - 3 hodiny. Odkape přebytek vody a paneer bude konzistence asi jako tvrdý tvaroh. Pak ho krájíme na kostky a smažíme a přidáváme do mnoha základních indických jídel, ale i sladkostí. V lednici vydrží i týden, pokud si ho uděláte víc. :)

    OdpovědětVymazat