Naštěstí nás Google s Wikipedií nenechali ve štychu a nabídli nám výrazně bližší alternativu: pouhé 2 – 4 hodiny jízdy vzdálený Warangal. Historie města, odkud ve středověku vládli králové hinduistickým vyznavačům Šivy, sahá až do 7. století našeho letopočtu. Původní název Orugallu dala městu velká skála, která podle webu stojí uprostřed v pevnosti (ale my ji viděli na kraji města u chrámu). To zní dobře, ne?
7:20 Secunderabad railway station, sraz se dvěma dalšíma Češkama, které jely s námi. Ještě je docela chládek, ale lidé se už rojí jako obvykle. Obvyklou metodou „ptej-se-koho-můžeš-někdo-anglicky-mluvit-bude“ zjišťujeme, kam přesně máme nastoupit – vlak je totiž neuvěřitelně dlouhý a chvíli to vypadalo, že vagón D2, kde jsme měli rezervaci, snad ani neexistuje.
Kolem desáté nás vítá Warangal. Pálící slunce, prach, lidé, rikši, motorky. Navzdory tomu, že jsme v Indii už měsíc, se opět cítím ztracená. Hotel, který jsme si podle průvodce a internetu vytipovali, naštěstí stojí jen pár set metrů od nádraží na hlavní ulici. Příjemně nás překvapila čistota pokojů a dokonce i cena za noc: 300 Rs za pokoj.
11:00 a jsme ubytovaní. S odlehčenými baťůžky a bezstarostnou náladou vyrážíme chytat rikšu. Thousand pillar temple a Warangal fort jsme stihli objet cca za 3 hodiny a rikšáci nás ani moc nenatáhli. Jen to vedro nám dalo zabrat. Ve Warangal fort jsme se rozvalili ve stínu a sbírali síly vrátit se do města na oběd.
Thousand pillar temple z 12. st. Sandály si budeme muset brzy zout, do chrámů se chodí bosky. Ale zkoušeli jste chodit bosky po rozpáleném tmavém kameni?
Krávu najdete skoro u každého chrámu
Na tyhle zvony věřící při příchodu do chrámu 3x zazvoní, aby bohům dali najevo, že za nimi přišli
...a opět jsme se nechtěně stali hlavní atrakcí. Zde jedna z desítek fotek, ke kterým nás ten den Indové přemluvili.
Že jim to spolu sluší?
Česká výprava ve Warangal fort (13. st.)
Na všech šutrech jsou nádherné reliéfy
Je kolem jedné hodiny a z vedra už máme dost
Bylo nám jasné, že bez siesty to nepůjde. Bez oběda ale taky ne, takže poslední zbytky sil jsme vložili do hledání přijatelné restaurace. Situace se mírně zkomplikovala, když měli všude menu jen v Telugu (čili psané v nesrozumitelných kulatých klikihácích). Ochotný restauratér ovšem nelení a nese nám oběd ukázat, hezky naservírovaný přesně tak, jak ho později dostaneme. Zpátky k hotelu se už spíš dopotácíme (obzvášť Peťa byl dost zmožený) a svalíme se na postel.
Obchod s barvičkami (asi pro náboženské účely)
Obchod s chili (asi pro kulinářské účely :-)
Je libo česneku?
K další aktivitě jsme se donutili až kolem páté večer. Procházka po Musical garden ve svitu zapadajícího slunce byla moc příjemná. Dokonce jsme tam viděli pobíhat prasátka! Dojem mírně kazila zahradou protékající říčka, která by co do čistoty mohla směle konkurovat legendární Pratchettově řece Ankh.
Umělecká soška mezi trnovými korunami...
...jen pár metrů od ní řeka "Ankh" (ale takhle tu vypadají všechny vodní toky v obydlených místech)
Prasátka
Měli tam i něco pro děti :-)
Po zahradě bylo rozeseto několik podobných soch
Příjemně strávený den se chystáme zakončit večeří. Jen prosím vás cokoli, v čem nebude rýže! Naivně jsme si mysleli, že dříve či později musíme narazit na indickou variantu čínské restaurace. To jsme se šeredně spletli. Po hlavní ulici se už vláčíme dobrých deset minut a všude jen samé byriani (kořeněná, VELMI pálivá rýže s kuřetem, zeleninou nebo vajíčkem).
Hovězí k večeři rozhodně nebude... ale není ta kravička krásná?
Už se skoro vzdáváme myšlenky na rýžeprostou večeři, když jsme potkali anděla. Vzal na sebe podobu mladíka s krásně srozumitelnou angličtinou. Na naše úpěnlivé dotazy po čemkoliv k jídlu, co není s rýží, se usmál a že nás někam zavede. Šupky dupky do malé vedlejší uličky a do dveří s nenápadnou cedulí „restaurant“. Po úzkých schodech do prvního patra (a jéje, kdepak asi skončíme?) a doprava dřevěnými dveřmi do tmavé místnosti obložené dřevem s nějakými deseti stoly. I přes chatrné osvětlení bylo jasné, že inventář má svá nejlepší léta za sebou, ale rozhodli jsme se našemu průvodci důvěřovat.
Vyplatilo se to. Ráž s námi zůstal celou večeři, nenechal si od nás nic objednat, zato se o nás vzorně staral. Bez něj bychom se asi nenajedli, menu nejspíš vůbec neměli a personál anglicky neuměl. Ale díky Rážovi jsme si pochutnali na mírně pálivém (pro Peťu hodně pálivém) sýru v omáčce s chapati a když Peťa Rážovi vysvětlil, že u nás jíme i brambory vařené jen se solí bez koření, Ráž nelenil a obratem poručil Peťovi vařené brambory bez ničeho. To rozhodně ve standardní nabídce nebylo. Na závěr nám dokonce přinesli teplou vodu na omytí rukou a na účtu stálo 101 Rs! Nádavkem příjemná konverzace a spokojené bříško, které se nezačalo bouřit ani na druhý den. Nádhera.
Žádné komentáře:
Okomentovat