úterý 22. března 2011

Jídlo

Ze začátku jsme se před jídlem ptali: „Je to pálivé?“ Po pár dnech už jsme se začali ptát: „Je to hodně pálivé?“ A teď už jsme pochopili, že otázka na pálivost naprosto postrádá smysl. Pálivé je VŠECHNO, co jste si sami neuvařili. Nemilosrdně. Jedinou výjimkou jsou sladkosti, jogurt a čistá rýže.

Každý se s tím vyrovnává po svém. Já už začínám podléhat indické deformaci a moje informace o míře pálivosti přestal Peťa i Valerie brát jako směrodatné. Můj jediný problém je, že bez kapesníku se nenajím, neb do pěti minut mi z pálivého jídla začne téct z nosu. Peťa je na tom hůř. Pořád ještě se pálivým věcem usilovně vyhýbá, takže mimo domov je živ převážně z rýže.

Rýže je ovšem tak jako tak součástí snad každého pokrmu, na který narazíte. Běžnou „svačinkou“ nebo menším obědem jsou smažené rýžové kroužky vzhledem připomínající americký donut nebo smažená rýžová placka (dosa) podávané s různými omáčkami a/nebo s náplní z brambor s kari a kořením (masala). Základem obvyklého oběda (tedy i toho našeho v kantýně za 40 Rs) je čistá rýže a ochucená rýže. K té si člověk v kantýně nabere něco salátu (krájená okurka s mrkví a cibulí), dahlu (omáčka s kari a zeleninou) a dostane přidělený jogurt, dezert a „denní specialitu“ přičemž proměnlivé jsou pouze poslední dvě složky.



Já a moje dosa :-)


Oproti informacím kamarádů, kteří trávili čas převážně na severu Indie, jsme tu ještě vůbec nedostali k jídlu čočku. Naopak jako pravdivá se ukázala informace, že na maso tu skoro nenarazíte. Ne že by ho nevařili – i v kantýně si můžete dát kuřecí biriyani (kuře s kořeněnou, velmi pálivou rýží), ale běžně ho skoro nikdo nejí.

Co je tu ovšem naprosto geniální, jsou ovocné džusy. Znáte takové ty „juice pointy“ v obchodních centrech v ČR? Jak vám jako největší výstřelek zdraví a dobré chuti přímo před vašima očima odšťavní vybrané kousky ovoce a zeleniny a bez přidané špetky cukru vám to pak za nekřesťanský peníz prodají? A už se vám také stalo, že to vlastně ani nebylo moc dobré, protože to ovoce nebylo dost zralé/sladké/tojejednocoprostětonebyloono?

Tak v naší kantýně byste čisté linie podobného stánku hledali marně. Zato když nebudete moc pospíchat, tak u pultu s vyskládaným ovocem můžete ukázat na nějaký zajímavý cizokrajný plod a šikovný Ind se začne ohánět nožem a mixérem. Do pěti či deseti minut (podle momentální vytíženosti) vám na pultu přistane barevný kelímek plný neuvěřitelně ÚŽASNÉ, SLADKÉ A HUTNÉ ňamky, která byla čistě pro vaše pohodlí propasírovaná přes sítko, abyste to nemuseli kousat. A cena za to rajské pokušení? 15 Rs!


Peťa si právě užívá ovocné osvěžení

2 komentáře:

  1. Dáte si rýži - nebo rýži?! :D Vy jste ale už před odjezdem měli natrénováno!!! Já bych tam mohla jet jedině hubnout! UŽ PIKANTNÍ JE PRO MĚ PÁLIVÉ, TAKŽE BYCH TAM ASI BYLA O HLADU!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud ti takhle chutnají džusíky, tak se nezapomeň stavit v Kolumbii. Říká se, že mají nejvíc druhů tropického ovoce a na každém rohu potkáš někoho, kdo ti z toho udělá super šťávu... Jen si na to vzpomenu, tak bych si dal.

    OdpovědětVymazat